La innovació social ha passat en els últims anys per una vinculació amb l’art com a eina catalitzadora de canvi, de participació i transformació. El model d’atenció social integral orientat cap a la inclusió social, posa en el centre a la persona per a poder oferir així un acompanyament individualitzat. Existeixen formes que convergeixen amb èxit en aquesta cerca d’eines per a aconseguir un projecte de vida estable, com l’està sent l’art en totes les seues manifestacions.
Processos participatius que involucren, impliquen i motiven a les persones ateses fan que de manera creativa s’adquirisquen habilitats que, en una situació d’extrema vulnerabilitat, com ho és estar en carrer, s’hagen perdut. El centre d’acollida de SJD València durant 2021, ha viscut un procés d’apropiació viu per part de les persones albergades. Així es va concebre el projecte, per a generar una llar en un recurs d’emergència temporal però que acull i és hospitalari amb les persones que per allí passen. S’han realitzat tallers formatius per a contextualitzar el projecte, situar l’art mural més enllà de el que és estètic per a aprofundir sobre els sentiments i emocions. I també com plasmar-ho per a convertir l’espai en llar. Aquesta activitat ha suposat l’adquisició d’habilitats per a l’ocupabilitat en matèria d’operacions bàsiques de pintura, competències personals per a l’ocupació com a planificació, assoliment d’objectius i treball en equip. A més, s’ha convertit en un espai de convivència, terapèutic i rehabilitador. Aquesta activitat s’ha desenvolupat gràcies al finançament de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana a través de les subvencions per a projectes en matèria d’inclusió i desenvolupament comunitari per al 2021.
El centre d’acollida s’ha convertit així en un lloc segons les persones que allí conviuen “amb més llum, més amable i bonic”, “desprén una energia positiva”. Viure una situació de carrer és un procés traumàtic que desestructura i deixa profundes petjades en la persona. Eixir, requereix temps i de molta voluntat. Des de SJD València, acompanyem per crear oportunitats per a les persones en situació de sense llar i el centre d’acollida ara té una identitat creada col·lectivament que representa el concepte de llar imaginada per les persones que han participat en el procés creatiu. La naturalesa ha sigut l’eix triat i que apareix en tota la intervenció perquè segons les persones participants, “connecta amb la sensació de llibertat que vols i que pots trobar en una casa” i alhora “representa el lloc on vius quan estàs al carrer, en l’exterior.”
Aquest projecte s’ha dut a terme conjuntament amb l’artista Such i De Tripas Aerosol. Tots dos artistes destaquen que el centre ara ofereix “Paisatges onírics inspirats en els moviments naturals, acompanyats de colors pastel com a base del mural.”
“Aquest disseny, ha sigut creat a partir d’idees exposades mitjançant dinàmiques de grup que, posteriorment extrapolem a un treball artístic dinàmic, alegre i senzill per a poder realitzar-lo entre totes les persones participants. Amb la finalitat d’acostar-nos al sentiment de llar a partir de la pintura, ens basem en la naturalesa i els moviments geomètrics com a fil conductor entre les persones usuàries i el centre, creant un vincle més enllà del treball en equip.”