El 23 de juny de 2018, Sant Joan de Déu Serveis Socials València va iniciar una nova línia d’atenció social i sanitària  en col·laboració amb el departament de treball social de l’Hospital La Fe de València.  Es tracta d’un habitatge social per a persones malaltes  derivades de l’Hospital, la finalitat del qual és donar suport a pacients, principalment de trasplantaments de pulmó, però també d’altres patologies que ho requerisquen, així com als seus familiars acompañants.

El projecte es va iniciar des de la inquietud de la nostra entitat per donar cobertura a les necessitats socio-sanitàries de les persones ateses a l’Hospital la Fe. El Departament de Treball Social (DTS) de l’Hospital va concloure que una de les necessitats detectades és la cobertura habitacional de les i els pacients de trasplantaments de pulmó i dels seus familiars acompanyants, en els casos concrets de famílies en situació de vulnerabilitat econòmica provinents de fora de la ciutat. Cal tindre en compte que l’Hospital rep derivacions per a trasplantaments de pulmó de tot el país. El tractament postoperatori en aquest tipus d’intervencions es realitza amb alta hospitalària, però no mèdica, i precisa d’assistència diària a l’Hospital durant un període que sol oscil·lar entre els 2 o 3 mesos. Aquesta realitat és difícil de sostindre per a moltes famílies i minva en gran manera la seua situació financera, arribant en alguns casos a situacions de risc extrem com l’abandó dels tractaments o el no accés als mateixos per no poder afrontar econòmicament la circumstància de convalecencia.

L’habitatge compta amb 8 places i es troba a escassos 500 metres de l’Hospital La Fe. Des d’el departament de treball social de l’Hospital es realitzen les propostes d’entrada. Els i les pacients admesos al programa deuen no disposar d’un habitatge a menys de 50 km de l’Hospital. A més, poden anar acompanyats d’un familiar durant la seua estada. El familiar acompanyant pot estar en l’habitatge durant l’estada del pacient en els Serveis de Reanimació o en la Unitat de Vigilància intensiva, sempre sota valoració de la unitat de treball social de l’Hospital.

En l’any transcorregut des de l’inici del projecte, s’ha acollit a 27 famílies, fins a un total de 58 persones. El projecte ha comptat amb el suport de Bankia, a través del seu programa Xarxa Solidària,  l’Obra Social La Caixa i l’Il·lustre Col·legi Oficial de Metges de València. Comptem també amb el suport de socis, sòcies  i donants de Sant Joan de Déu Serveis Socials València.