El  24 de maig es va presentar en el Caixaforum Madrid “La Vida Mateixa”, la primera campanya de sensibilització a nivell estatal impulsada per l’Ordre Hospitalària de Sant Joan de Déu, per a donar a conèixer la realitat de les persones en situació d’exclusió social i sense llar.

L’acte de presentació en el Caixaforum de Madrid ha comptat amb la presència de Vicente Ramón, que va viure diversos anys en el carrer. Ha compartit la seua experiència relatant que diumenge passat va complir 60 anys, “una edat que si fa tan sol cinc anys algú m’haguera dit que anava a arribar, li hauria dit que estava boig”. Laura Guijarro, representant de l’Ordre Hospitalària de Sant Joan de Déu en la Federació Europea d’Organitzacions Nacionals que Treballen amb Persones sense Llar (FEANTSA); el germà Juan José Àvila, director de la Fundació Juan Ciutat; Marita Guerra, coordinadora de la campanya de Sant Joan de Déu; Juan Berrio, l’il·lustrador, i Esther Freire, codirectora de la productora En Bàbia Comunicació Social, creadors dels materials i el disseny de la campanya.

#LaVidaMisma ens convida a descobrir  les històries de persones que es troben en situació de pobresa i exclusió social, més properes a nosaltres del que pensa la ciutadania en general, mostrant com podem ajudar-les amb xicotets gestos. En la pàgina web  podreu ampliar informació, vídeos i testimoniatges que donen a conèixer la diversitat de perfils que s’amaguen sota el paraigua de les persones sense llar i en situació de vulnerabilitat: després de donar a conèixer alguns detalls de la vida quotidiana de quatre perfils diferents que inclouen: una persona sense llar, una persona que s’engloba en els anomenats “treballadors pobres”, una família en situació de pobresa severa i un matrimoni d’ancians que és víctima de la pobresa energètica.

Per què aquesta campanya? Perquè la nostra experiència de treball ens mostra que l’exclusió social  és una realitat molt present en la nostra societat però fortament estigmatitzada, invisibilitzada i ignorada. Canviar la mirada i acostar-nos a aquesta realitat és un primer pas  per a construir un corrent ciutadà compromès, participativa i solidària.

 

 

No totes les persones tenim la mateixa vida,
però totes som part de
la VIDA MATEIXA.

 

www.lavidamisma-sjd.org

 

Actualment l’Ordre Hospitalària Sant Joan de Déu atén a l’any a més de 13.000 persones sense llar en els 12 centres i dispositius residencials que té a Espanya, incloent albergs i pisos on pernocten, a més de donar suport sanitari, psicosocial i d’acompanyament integral en el seu procés rehabilitador i d’integració social. D’altra banda, i a causa de la difícil situació que van patir milers de persones en el nostre país arran de la crisi econòmica, l’Ordre Hospitalària va ampliar la seua xarxa d’assistència social per a persones en situació de vulnerabilitat, atenent actualment a prop de 45.000 persones a través de diversos serveis en més de 20 centres, a través de serveis d’higiene i salut, garantia alimentària, acompanyament per a la inserció laboral, atenció per a famílies monomarentals i infància, entre uns altres.

Aquesta campanya compta amb la subvenció del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat a través de fons de l’IRPF, procedents de la casella de Finalitats Socials de la Declaració de la Renda.