L’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, que acull a persones en situació de sense llar, va atendre l’any passat, en plena emergència de la COVID-19, a 263 persones sense llar a València. La xifra global va ascendir a més de 7.500 persones sense llar ateses per l’Ordre en tota Espanya a través dels seus centres d’acolliment i la seua xarxa d’habitatges.

Sant Joan de *Déu compte a València amb 102 places destinades a acollir a persones sense llar: 50 places del centre d’acolliment i altres 52 de la xarxa d’habitatges d’inserció. A nivell estatal, l’Ordre disposa de més de 1.700 places, entre residencials, xarxa d’habitatges i no residencials, en 16 centres presents a Andalusia, Castella i Lleó, Catalunya, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Illes Balears i a la Regió de Múrcia.

Es calcula que a Espanya hi ha entre 30.000 i 40.000 persones sense llar, una situació que comporta, tal com resumeix el director general de Sant Joan de Déu a Espanya, Juan José Afonso, “una violació dels drets humans de les persones que la pateixen, com el dret a un habitatge adequat, seguint pel dret a una vida digna, a la integritat física i moral, a la salut o al treball”. Una realitat amb la qual Sant Joan de Déu està compromesa “com a agents actius per a visibilitzar aquesta situació i també per a mobilitzar i sensibilitzar a la societat per a intentar canviar-la”, afig.

Ningú hauria de viure al carrer
En el procés per a arribar a aquesta situació hi ha tanta casuística com persones: això significa que ens pot passar a qualsevol de nosaltres. Successos com la mort d’un ser estimat, una separació sentimental, la pèrdua d’una ocupació o d’un allotjament, nàixer en països empobrits o la precarietat laboral, unit a la falta de suport familiar i social, provoquen una situació de vulnerabilitat i pot portar amb facilitat a una situació de carrer.

Són milers les persones que viuen sense accés pel cap alt bàsic, persones que no compten i que no ixen en les estadístiques. Hui dia, en teoria, totes les persones tenim els mateixos drets fonamentals, socials i polítics. Però, és realment així? Les persones en situació de sense llar són ciutadanes i ciutadans de ple dret?

“Des de fa quasi trenta anys acompanyem a persones en situació de sense llar a València. Ho fem des del respecte i l’hospitalitat amb l’objectiu de crear oportunitats que els permeten desenvolupar el seu projecte de vida. Per a això, a Sant Joan de *Déu València, l’equip de professionals, germans i voluntariat acompanyem a les persones sense llar amb un enfocament de drets i d’atenció integral, una labor realitzada des del compromís amb els nostres valors”. Així ho exposa el Germà Superior i director administratiu de Sant Joan de *Déu València, Benjamín Pamplona.

El Germà destaca l’enfocament integrador dels programes de Sant Joan de Déu València, així com l’atenció individualitzada oferida a les persones acollides per l’Ordre: “Des de l’acolliment en espais residencials, bé siga en el centre d’acolliment o la xarxa d’habitatges, dissenyem itineraris personalitzats que comprenen aspectes com la salut física i mental, el suport social, la formació, la inserció sociolaboral i l’acompanyament en el sentit de la vida. Tot això encaminat a enfortir la seua autoestima i la recuperació de la seua plena autonomia, a més de fomentar la seua participació social”.

16 centres a Espanya per a lluitar contra la pobresa i l’exclusió
En total, durant l’any 2020, l’Ordre Hospitalària va oferir més de 358.000 serveis d’alimentació a les persones acollides en els seus centres, va repartir més de 406 tones d’aliments a famílies en risc d’exclusió social, va garantir el dret a l’alimentació a més de 33.000 persones i va facilitar més de 11.100 serveis d’higiene.

Actualment, a Espanya, la institució compta amb 16 centres dedicats a l’atenció a persones vulnerables, en risc d’exclusió o ja en situació d’exclusió, en diferents comunitats autònomes: Andalusia, Castella i Lleó, Catalunya, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Illes Balears i a la Regió de Múrcia.

Sota el concepte d’hospitalitat, es cuida l’acolliment, la promoció de la salut, l’acompanyament i el compromís amb les realitats més vulnerables de la nostra societat des d’un concepte ampli d’universalitat i el treball d’equips multidisciplinaris. Una labor que continua posant en pràctica un dels compromisos fonamentals de Sant Joan de Déu des que nasquera fa quasi cinc segles a Granada: aquest és la lluita contra la pobresa.