El ‘Programa de Suport a la Infància’ de Sant Joan de Déu València ha permés atendre 16 famílies en risc d’exclusió social des de la seua creació el 2020. Des d’agost de l’any passat s’ha donat suport a un total de 30 menors mitjançant el lliurament d’unes ajudes destinades principalment a la compra d’aliments, l’abonament del menjador escolar, material escolar i servicis de reforç educatiu o psicopedagògic. Abans de la pandèmia Sant Joan de Déu ja realitzava accions de suport a famílies i menors però amb l’arribada de la crisi del coronavirus les necessitats s’han aguditzat.

L’ajuda té caràcter temporal, ja que actua de pont fins que les administracions públiques fan efectiu el pagament de la Renda Valenciana d’Inclusió, el Salari Mínim Vital o el cobrament d’un ERTO. El programa es coordina amb el Servei Psicopedagògic SPES V-10 de la Generalitat Valenciana la treballadora social s’encarrega de realitzar les derivacions de les famílies a Sant Joan de Déu. Per a això, el Servei Psicopedagògic s’encarrega de detectar les necessitats dels menors de col·legis situats als voltants del nostre centre i connectar amb els serveis socials de base que deriven els casos a Sant Joan de Déu València.

El perfil de les famílies ateses sol ser monoparental, parelles separades i la cura del menor sol recaure en la mare. En gran part es dediquen professionalment a treballs de sectors altament afectats per la crisi com l’hostaleria o altres com la neteja o l’agricultura. El fet de ser responsables del menor i no disposar d’una xarxa de suport familiar i social fa més difícil la conciliació per a l’accés a l’mercat laboral, per això accions com el pagament del menjador escolar facilita la recerca de feina i inserció laboral.

“Som un pont perquè menors i famílies no caiguen en un procés d’exclusió social. El ‘Programa de Suport a la Infància’ ofereix una ajuda personalitzada a cada família amb l’objectiu d’afavorir el desenvolupament del seu projecte de vida. Ho fem des del valor de l’hospitalitat per crear oportunitats per a les famílies i els menors”, indica la directora de Sant Joan de Déu València, Isabel Tortajada.

Evitar situacions de sense llar

Tortajada destaca la importància d’este tipus de programes: “per a algunes famílies esta ajuda marca la diferència entre poder pagar el lloguer de l’habitació o trobar-se en una situació de sense sostre. La quantitat que reben la dediquen a la compra d’aliments o altres necessitats dels menors, el que els permet destinar els recursos al pagament del lloguer”, argumenta Tortajada.

Per la seua banda, la treballadora social de Sant Joan de Déu, Elena Diumenge, explica que no només s’ofereix suport econòmic, de vegades les persones usuàries desconeixen els seus drets socials, “de manera que els oferim assessorament per tramitar la sol·licitud d’ajudes i assessorament en el procés de recerca de feina “.

Adquisició de material escolar o atenció psicopedagògica

Pel que fa a l’ajuda per a la compra de menjar, “cada família té els seus propis costums i creiem que és important que puguen tindre llibertat per comprar els aliments que solen consumir. Esta característica té un efecte positiu doncs al tindre la capacitat de triar els acosta un  poc més a la normalitat de la resta de famílies, malgrat les dificultats per les quals estan passant”, argumenta Domingo.

Les ajudes han permés a les famílies adquirir material escolar, ulleres o pagar classes de reforç per als menors. A més, el ‘Programa de Suport a la Infància’ també ha possibilitat l’accés dels menors a servicis de psicopedagogia o logopèdia amb el conseqüent impacte positiu en el seu desenvolupament personal i escolar.

Crida a la col·laboració

La directora de Sant Joan de Déu València explica que el Programa de Suport a la Infància no rep finançament públic i es nodreix d’aportacions de donants valencians, la mateixa Obra Social de Sant Joan de Déu i entitats compromeses com la Z Zurich Foundation. Per això apel·la a la solidaritat de la societat i l’empresariat de la Comunitat Valenciana per a donar suport a l’atenció als menors i famílies en situació de risc d’exclusió social.

Des de Sant Joan de Déu València s’ha atés a famílies des de 2015 amb la concessió d’ajudes puntuals però ha estat arran de la pandèmia quan s’ha formalitzat el programa per donar resposta a les necessitats d’aquest col·lectiu especialment afectat per la crisi. “Ens guiem pel valor de l’hospitalitat per crear oportunitats per a aquelles persones que més ho necessiten, en este cas menors i les seues famílies. És el compromís amb el nostre entorn més proper, com ho portem fent des que l’Ordre de Sant Joan de Déu es va instal·lar a València fa més de 130 anys “, conclou Tortajada.