Set òptics-optometristas voluntaris van revisar ahir la vista de 86 persones en risc d’exclusió social, amb les quals treballa diàriament Sant Joan de Déu Serveis Socials València. Pràcticament totes elles necessitaven ulleres o bé actualitzar la correcció de les quals portaven posades. Les rebran noves, fetes ex profeso per al seu cas i sobre la muntura que van elegir entre una àmplia selecció, en el termini d’un mes.

L’acció, vint-i-huitena del projecte a Espanya i tercera a València, es va dur a terme en l’alberg que la institució té al carrer Luz Casanova, 8, de València. El projecte ‘Ver para Crecer’ es recolza en l’experiència en matèria de cooperació de la Fundació Cione Ruta de la Luz i en la capacitat tecnològica de la iniciativa ‘Vision For Life’, de Essilor. El seu objectiu és revisar la vista de persones sense recursos o en situació de vulnerabilitat a Espanya, donant suport a organitzacions locals que treballen amb aquests col·lectius, i proporcionar, a tot el que se li haja prescrit i la necessite, una ullera graduada nova adaptada als seus gustos i necessitats de manera gratuïta.

Des que nasquera, al maig de 2015, ‘Ver para Crecer’ ha revisat la vista de 3.000 persones en vint-i-huit missions òptiques sobre el terreny en diverses ciutats espanyoles, i entregat quasi 2.000 ulleres graduades a beneficiaris i beneficiàries d’organitzacions com a Aldeas Infantiles SOS , Fundación Tomillo , Mensajeros de la Paz, Fundación Xilema y Comedor Solidario París 365, REMAR, Fundación Atenea en Sevilla i Sant Joan de Déu – Serveis Socials/Obra Social, Fundación Jesús Abandonado, Nazaret, CaixaProinfancia, Cruz Roja, ADUNARE i CEAR.

C. A. va ser el primer dels beneficiaris revisats ahir a València. Amb trenta anys, li van receptar unes ulleres per a corregir el seu fort astigmatisme. Però, des que se li van trencar, no les havia pogudes canviar. D’això, “fa més de vint anys”, conta. Després de revisar-ho, Angel Guzmán, òptic-optometrista d’Àudio Òptica Mediterrània (Port de Sagunt), va confirmar que té tres diòptries d’astigmatisme en cada ull. Sense ulleres, no podia emplenar una sol·licitud de treball, ni renovar el seu permís de conduir. Ara, podrà fer totes dues coses. Al canvi en la seua vida que ha propiciat el procés tutelat de reinserció social de la mà de Sant Joan de Déu Serveis Socials, es va sumar ahir la injecció de moral que li aportaran les seues ulleres noves. Porta set mesos sense consumir cocaïna i, a poc a poc, torna a ser el que va ser. Ara veu als seus fills cada cap de setmana. “Sant Joan de Déu Serveis Socials m’ha retornat la il·lusió per viure”, acaba.

Una altra de les voluntàries, Rosa Perales (Òptica El Alger) va reconéixer el cas de G. G., de cinquanta anys d’edat. “Amb les quatre diòptries corregides per les seues ulleres noves, guanyarà molta agudesa visual”, diu Rosa. Quan les reba, se sentirà més segur a l’hora de buscar un treball, que també per a això serveixen les ulleres. “És un plaer sumar la nostra aportació a la magnífica labor que fa, també a València, l’entitat Sant Joan de Déu. Tant de bo les ulleres ajuden a totes aquestes persones a continuar buscant, i trobar finalment, una segona oportunitat”, valora Sara Calero, gerent de la Ruta de la Luz, present ahir en l’acció.

Rosa Peiró és Tècnic en Sensibilització i Solidaritat de Sant Joan de Deu Serveis Socials València. Com al març de 2017, ella va ser responsable de convocar a les persones en situació de vulnerabilitat que van ser revisades ahir. “Només acabar l’acció anterior, les treballadores socials ja ens estaven preguntant que quan l’anàvem a repetir, com va ocórrer també ahir”, conta. “Gràcies al projecte ‘Ver para Crecer’, hem sigut conscients de les vertaderes necessitats visuals dels seus beneficiaris. Arran de la primera acció, descobrim casos com el d’un senyor que portava dos mesos sense llevar-se les lents de contacte, molt limitat visualment, i després, molts altres”, segueix.

D’altra banda, Peiró destaca la labor dels òptics voluntaris. “La seua labor desinteressada ens dóna l’esperança que un altre món és possible. La solidaritat existeix. M’emociona veure com el projecte ‘Ver para Crecer’crea l’escenari idoni en les seues accions. Els òptics tracten a aquestes persones amb el mateix respecte i afecte que a qualsevol client de la seua òptica. I, per a elles, que procedeixen del món de l’exclusió, percebre aqueix bon tracte, poder triar la seua muntura, i que els facen una revisió tan profunda milloren la seua autoestima”, acaba.